İnsanlar hayatını paylaşabileceği, sevdiği ve saydığı doğru insanı bulduklarına emin olduktan sonra sıra evlenme teklifine gelir. Alınan evlenme teklifine verilen Evet cevabı ile düğünle ilgili yoğunluklar başlar. Çok önemli bir sebep yoksa genellikle söz ve nişan erken bir zamanda yapıldıktan sonra düğün bir yıl sonraya planlanır. Merasim için gün ayarlandıktan sonra sıra düğün hazırlıklarına gelir ki burada planlı hareket etmek hem adayların strese girmelerini hem de daha doğru kararlar vermelerini sağlayacaktır. Düğün bütçesinin çıkarılması ilk ve en önemli adımdır. Daha önce hiç düğün yapmamış hayatında ilki yaşayacak bir kişilerin bu konuda yardıma ihtiyacı olabilir. Düğün bütçesi nasıl hazırlanır konusunda yakın tecrübeli birilerinden yardım alınacağı gibi web sitelerinin planlama araçlarından da destek alınabilir.
Düğün bütçesi belirlendiğinde tüm kalemler çıkarılır, neye ne kadar harcanacağı miktarlar belirlenir. Hazırlanan bu bütçe işleri çok kolaylaştırsa da düğün bütçesi nasıl hazırlanır konusunda destek almak gerekir. Bütçenin düğün tarihi alındıktan hemen sonra yapılması gerekir. Düğün bütçesi denilince sadece düğün günü olarak düşünülmemeli söz, nişan hazırlıkları ,kına gecesi balayı hepsinin hesaba katılması gerekir. Yapılacak tüm harcamalar sıfırdan başlanarak adım adım kaleme alınması ve listelenmesiyle işe başlamak gerekir. Listeleme işi yapılırken adaylar, listede neler olması gerektiği konusunda aile büyüklerinden yardım alabilirler. Bundaki amaç düğünlerdeki adetler yörelere göre değiştiği için eksik bir şeyin kalmamasıdır. Hazırlanan liste yeni evli bir çifte gösterilerek eksikler varsa tamamlanır.
Ayrıca düğün öncesi çiftler kişisel bakım ihtiyaçlarınıda bütçeye dahil etmelidirler. Örneğin diş bakımı, diş beyazlatma Zirkonyum Kaplama yada diş estetiği ihtiyacınız varsa en az üç ay öncesinden Bursa Diş Doktoru ile görüşüp randevu alınmalıdır.Düğün bütçesi nasıl hazırlanır sorusunda düğün bittikten sonra uzun bir müddet borçlu yaşamayacak şekilde bir bütçe çıkarılmalıdır. Bazı çiftler ya bütçelerini hazırlamadan yola çıktıklarından veya bütçelerini maddi durumlarının üstünde planladıkları için uzun bir zaman borç ödemek zorunda kalabiliyorlar. Bunu yaşamamak için çiftlerin mevcut finansal durumlarını bilerek hareket etmeleri çok önemlidir. Evlilik için biriktirilen paralar, maaştan ayrılabilecek meblağ, varsa başka gelirler hesaplandıktan sonra bütçe çıkarılmalıdır. Bunun kesin ve değişmez bir rakam olmasına gerek yok ortalama bir meblağ olsa da yeterli olur. Birikimlerin tutarı çıkarıldıktan sonra hazırlanan listedeki maddelerin hangisine ne kadar harcanacağı belirlenir. Şayet listelen tablodaki bütçe birikimlerden fazla ise çok da gerekli olmayan maddeler çıkarılabilir veya ücretlerden düşürülebilecek olanlar düşürülür.
Hakikaten bu konu insanı çok düşündürüyor hatta en fazla bu düşündürüyor. Günümüz şartlarında düğün hazırlığı bütçe planlaması yapmak bi hayli zorlaştı.
Düğünün en keyifiz ve can sıkıcı kısmı bütçe :) Çok yararlı bilgiler paylaşılmış teşekkürler ancak artık herşey çok pahalılaştı güzel bir düğün gerçekleştirmek çok pahalıya patlıyor.
Dediğiniz çok doğru Güzel yorumunuz için Teşekkürler Yeşim Hanım :)
Gerçekten yeni evlenicek çiftler için yararlı bir yazı oluş ttebrik ederim.
Teşekkürlerr :)
Yaza düğün hazırlığım var yaklaşık 8 aydır bir şeyler alıyorum ama hala bir sürü eksiğim var. Bu haber şuanda tam bana göre olmuş resmen :)
ahahah Beğenmenize Sevindik.